Rikkets (rickets) olarak da adlandırılır. D vitamini yetersizliğine bağlı olarak orataya çıkan Ca ve P eksikliğinde görülür.
Gelişmenin dolayısiyla kemik yapımının yüksek olduğu çocuklarda gelişir. Çocuk yeteri kadar güneş ışığına maruz kalmamış, vitamini yüksek diyetle (balık yağı, yumurta) beslenmemiş ve dışarıdan D vitamini preperatları almamış ise kemik gelişimi bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan yumuşak bacak kemikleri, vücudun ağırlığını taşıyamadığı için eğilir. Bu durum özellikle güneşi az ve soğuk bölgelerde kışa doğru doğan çocuklarda önme kazanır. Raşitizm genellikle bahar aylarında ortaya çıkar. Çünkü bir önceki yaz mevsiminde karaciğerde depolanan D vitamini kış boyunca kullanılmıştır.
Ayrıca kemik deposundan Ca ve P absorpsiyonu da bahara bahara kadar klinik belirtilerin ortaya çıkmasını engellemiştir. Raşitizmin orataya çıkışını önlemede güneş ışığına maruz kalmak oldukça önemlidir. D vitamini esas olarak güneşin yaklaşık 280-310 nm dalga boyuna sahip U.V ışınlarına maruz kalmakla, epidermisin malpiği tabakasında 7-dehidrokolesterolden oluşur. Bu, vitamin D3 e , daha sonra sırası ile karaciğer ve böbrekten oluşan 1,25 (OH)2 vitamin D3 e veya diğer bir deyişle 1,25 dihidroksikolekalsiferole yani en güçlü doğal D vitamini metoboliti olan kalsitriole dönüşür.
Raşitizmin ilerleyen durumlarında kan kalsiyum seviyesinin düşmesine bağlı olarak tetani gelişebilir. Çocuğa yüksek oranda Ca, P ve D vitamini verilmezse solunum sistemindeki tetanik spazma bağlı olarak nadirende olsa çocuk kaybedilebilir. Böyle kritik durumlarda ihtiyacın acil olarak İ.V injeksiyonla karşılanması gerekir.