Kızamık, rubeola adında bir virüsün sebebiyet verdiği, daha çok çocukluk çağında görülen bulaşıcı bir hastalıktır.
Hasta olan insanların burun ve boğaz salgılarındaki damlacıkların havaya karışmasıyla ve diğer insanın bu parçacıkları solumasıyla bulaşır. Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs üst solunum yolu mukozasına yerleşir, sonra tüm vücuda yayılır. Hastalar, döküntülerin başlamasından önceki beş gün ve döküntüler başladıktan sonraki bir hafta hastalığı diğer insanlara bulaştırabilirler.
Kızamık hastalığı özellikle kış aylarının sonlarında ve ilkbahar mevsiminde daha sık görülür. Kızamık ilk olarak kendini ateş ile belli eder. Bu ateşli dönem birkaç gün sürer. Daha sonra burun akıntısı gibi belirtiler ile devam eder. Halsizlik, yorgunluk öksürük de eşlik edebilir. Kızamığın klasik döküntüleri başlamadan bir ila iki gün önce hastaların bir kısmında, yanağın iç mukozasında Koplik lekesi denilen bir leke meydana gelir. Koplik lekesi kızamığa özgü bir bulgudur.
Kızamık virüsünün alınmasından yaklaşık iki hafta sonra kızamık döküntüleri kulak arkasından başlayarak ortaya çıkmaya başlar. Daha sonra tüm vücuda yayılır. Birkaç gün sonra döküntüler başladığı yerden yavaş yavaş kaybolur ve iyileşme sağlanır. İyileşmenin ardından, tüm yaşam boyu koruyuculuğu olan antikorlar oluşur. Kızamık hastalığı bir kez geçirildikten sonra ömür boyu bağışıklık kazanılır.
Kızamık; orta kulakta enfeksiyona neden olabilir. Zatürreye de neden olabilir. Bu nedenle kızamık hastalığından korunmak ve aşı olmak çok önemlidir. Ülkemizde rutin aşılama programında kabakulak ve kızamıkçıkla birlikte üçlü aşı olarak kızamık aşısı da uygulanmaktadır.