Hepatit B belirtileri diğer viral enfeksiyonlarla benzerlik gösterdiğinden, hepatit B yüzey antijeni HBsAg’yi saptayan bir kan testiyle doğru teşhis yapılmalıdır. HBsAg varlığı en az altı ay sürerse, bu daha sonra hayatı boyunca karaciğer hastalığının gelişme riskinin başlıca göstergesi olarak kullanılır. Enfeksiyonun ilk aşaması sırasında hastalar, virüs bulaşmış kişinin kan ve vücut sıvılarının çok bulaşıcı olduğunu gösteren bir antijen olan HBeAg için pozitif test yapacaktır.
Akut hepatit B için özel bir tedavi yoktur. Ancak, kronik hepatit B‘li insanlar için, karaciğer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak ve karaciğer kanseri insidansını azaltmak için antiviral ajanlar genellikle reçete edilmektedir. Kronik hepatit B hastalarında kullanılan en yaygın ilaçların bazıları, virüsü baskı altına almak için kullanılan tenofovir ve entecavir’dir. Bu ilaçlar çoğu insanı tedavi etmez. Fakat hepatit B virüsünün çoğalmasını bastırarak yardım ederler ve bu nedenle hayatı tehdit eden karaciğer koşulları geliştirme riskini azaltırlar. Kronik hepatit B’li birçok insan, hayatlarının geri kalanında bu ilaçları kullanmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hepatit B virüsü ile enfeksiyon olasılığını önlemek için bir aşı kullanılabilir. WHO, “tüm bebeklerin doğumdan sonra, tercihen 24 saat içinde hepatit B aşısını mümkün olan en kısa sürede almasını öneriyor … Birincil seriyi tamamlamak için doğum dozu, 2 veya 3 dozla takip edilmeli”. WHO, aynı zamanda, 5 yaşın altındaki çocuklarda düşük kronik hepatit B vakalarının görülme sıklığının, hepatit B aşısının yaygın şekilde kullanılmasından kaynaklandığını da göstermektedir. Ve bu aşı enfeksiyonu önleme ve enfeksiyon nedeniyle kronik karaciğer koşullarının gelişmesinde yüzde 95 etkili. CDC, 1991’den beri ABD’de akut hepatit B oranlarının yaklaşık yüzde 82 oranında düştüğünü bildiriyor. Aşı 20 yıl sürer. Muhtemelen ömür boyu yaşıyor, bu yüzden bir güçlendirici aşıya ihtiyacın yok.
Hepatit B aşısı yapılırken mayanın kullanıldığına dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle mayaya alerjik olan herkes bunu almayacaktır. Aşı, önceki aşı dozuna karşı ciddi alerjik reaksiyon gösteren insanlar için de önerilmemektedir.
Bebeklerin virüs bulaşmış annelerinden hepatit B almasını önlemek için CDC, bebeğin Hepatit B immün globulin (HBIG) denilen bir atışı ve doğumdan sonraki 12 saat içinde hepatit B aşısının ilk dozunu almayı önerir. Ardından bebeğe, altı ay içinde seriyi bitirmek için iki ila üç ek atış alması gerekir. Enfekte annelerin bebekleri ile önlemler alınmalıdır çünkü enfeksiyon düzgün tedavi edilmezse kronik hepatit B gelişme ihtimalleri yüzde 90 olur.