Ayaklar günümüzün tüm yorgunluğunu çeken bir organımız. Haliyle günün sonunda da en çok yorulan kalple birlikte ayaklarımızdır. Peki, ayaklarımız neden şişer? Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Başlıca nedenler hormonal, damar ve doku kaynaklıdır. Bu şişlik önemsenmesi gereken bir durumdur. Zira önlem alınmadığında şişliğin genişlemesi dizlere doğru genişler. Ayrıca bazı durumlarda ağrılar da söz konusu olmaktadır. Kan dolaşımındaki ritmik düzensizlik de bunda etkilidir.
Aşağıda ayak şişme sorununa yol açan nedenler sıralanmıştır:
Bazı meslek gruplarında uzun süreli ayakta çalışma ya da mesai süresince sürekli dolaşmadan kaynaklanan yorgunluk ayak şişmelerine yol açabilmektedir. Diğer bir neden su ve tuz arasındaki dengenin korunmamasıdır.
Böbreklerde bu denge çok önemlidir. Günlük diyete dikkat edilmeyip aşırı besin tüketimi ve bir de üstüne tuzun fazlaca kullanılması bu sakıncayı doğurmaktadır. Kadınlar açısından çok sık görülen neden ise adet öncesi dönemle ilgilidir. Ayak şişmeleri adet öncesinde görülebilmekte, bunda da hormonal bozukluklar etkili olmaktadır. Başka bir neden sürekli hareketsizliktir.
Mesela sürekli bilgisayar başındaysanız bu ileride ayak şişmelerine yol açabilir. Zira kan dolaşımı bu hareketsizlikten etkilenir. Bu nedenle bu olumsuz durumu önlemek için ara sıra istikrarlı yürüyüşler iyi gelecektir. Ayrıca sıcaklar ve ayakkabının fazla sıkması gibi durumlar da şişmeleri tetikler. Yaz aylarında ayak şişmelerini engellemek için sandalet benzeri açık ayakkabılar giyilebilir. Son ekleyeceğimiz ayak şişme nedeni de, kalp hastalıklarıdır.
Peki, ne yapmalı? Uzun süreli ayak şişmesi olduğunda tıbbi açıdan risk olmaması için hekime başvurulmalıdır. Kısa süreli şişkinliklere karşı ise; diyet, tuzdan uzak bir yaşam ve yürüyüş iyi gelecektir.